woensdag 7 december 2016

December

De voorbije 2 maanden hebben we weer plaats moeten maken voor de deelnemers aan de ARC.
Gelukkig konden we een plaatsje bemachtigen in de nabij gelegen Vela Latina. Van daaruit konden we de voorbereidingen die deze zeilers nemen voor ze aan de overtocht naar de Caraïben beginnen, goed volgen.
Vooral de grote race-boten trokken veel aandacht. De dag van vertrek was er massaal veel volk op de kade, kijkers maar ook vrienden en familieleden van vertrekkers die afscheid kwamen nemen.
De grote (dure) boot-merken hebben een team van eigen techniekers ter plaatse en dat kwam ook op het laatste moment nog van pas.
De oudste schipper, een man van 83j had bij het vertrek een defect aan zijn roer. Hij moest direct weer aanleggen en een team van 'Oyster' kwam onmiddellijk aan boord om het op te lossen.
Ook de plaatselijke duikers waren paraat om in te grijpen indien nodig, zodat iedereen toch tijdig kan vertrekken.
Onder begeleiding van Canarische muziek worden de trossen losgegooid en vaart iedereen naar de startplaats enkele mijlen buiten de havenmond.
De raceboten laten een kleine crew achter die de overtollige ballast, lijnen, fenders, bijboot..., terug aan wal brengt en ervoor zorgt dat dit materiaal aanwezig is bij aankomst van de boot in St Lucia.

In de Vela Latina zelf is het ook feest. Voor het eerst organiseren ze een zeilwedstrijd 'Lantijnzeilen' met de verschillende clubs van de andere eilanden. Het klaarmaken van de bootjes is een hele karwei, die we met veel interesse gevolgd hebben. Eerst worden de bootjes met een kraan te water gelaten. Dan worden er zandzakjes gelegd op de bodem. Die worden tijdens het ganse proces van optuigen verlegd om de helling van de boot te helpen regelen. Onderaan worden loden blokken aangebracht voor de stabiliteit. Daarna komt de mast, het touwwerk en uiteindelijk het zeil. De voorbereiding duurt eigenlijk langer dan de zeilwedstrijd zelf. En 's avonds verbroederen de clubs met eten en muziek.

In de straten en winkels hangen slingers en lichtjes. In het shoppingcenter staat niet alleen een kerststal maar een heel 'kerstdorp'. Onze buurvrouw speelt kerstliedjes op haar blokfluit, de sfeer zit er helemaal in.
Aan iedereen alvast een Gezellige Kerst en een fantastisch 2017 toegewenst !

Foto's :https://goo.gl/photos/PFcQ4rMGTgF4q1Hi8

privé:https://photos.google.com/share/AF1QipOu0zLxu5SBS-XH1fMM_xB0-Q7eABm8CdvFCB3KHpekh9UtM9tyuxtONP1f_3B5fg?key=ck16NTVXWkViOU1jZ0FmMnlkbXc2aTRZY1dvbU9B


Geen opmerkingen: