zaterdag 31 oktober 2015

November


Oktober was een echte klusmaand. Mast en verstaging werden nagekeken en het dek is helemaal opgepoetst.
Een week geleden zijn we buiten gevlogen. Eigenlijk moesten we dan gaan ankeren. 

Maar naast de grote jachthaven is er een kleintje. Daar hebben we al dikwijls bewonderend staan kijken naar de mooie bootjes die op Latijnzeil en zonder motor buitenvaren. Het is een oude traditie die nog in ere gehouden wordt.

We hebben vriendelijk gevraagd of daar misschien een plaatsje was.

Na overleg tussen de havenmeesters en rekening houdende met de diepte van onze kiel, bleek het te kunnen.
Daar liggen we nu aan de kaaimuur. Bij laag water hebben we nog 60cm onder onze kiel. 


Dat verontruste ons een beetje. Want we hadden deze week ook nog springtij en dan zakten we naar slechts 40cm , daarenboven bestaat de ondergrond uit grote keien. Het is alleen gevaarlijk als er teveel deining staat. Dan gaat de boot op en neer en kan de kiel de bodem raken. Maar we hadden rustig weer en bijgevolg geen enkel probleem.

Het is hier anders een leuke plek om te liggen.

Hier zijn verschillende clubs die aan 'vela latina' (latijnzeilen) doen. De oude houten bootjes liggen onder een afdak. In het weekend komen clubleden met hun familie bijeen. Tussen de bootjes zitten ze samen te drinken, te eten, muziek te maken op gitaar en omgekeerde plastieken emmers... 
Ze hebben natuurlijk hun barbecue en micro oven bij, zingen Spaanse zeemansliedjes en... de 'bamba' heel de tekst van La Bamba kennen ze vanbuiten. En wij genieten mee vanuit onze kuip.
In de week is het hier heel rustig, enkel een paar gepensioneerde mannen die de ganse dag op de kant naast hun bootje zitten te kletsen en te drinken.
Gisteren was het de officiële opening van de ARC. Dat stelt eigenlijk niets voor. De boten die via de Kaapverden naar de Caraïben varen, vertrekken volgende zaterdag. Op dit moment krijgen ze allemaal een grote controle wat betreft veiligheid aan boord.
Aan alle steigers hangen pamfletten van mensen die zich aanbieden om als 'crew' mee te varen. Ook worden we regelmatig aangesproken door meestal jonge kerels, met of zonder gitaar, met of zonder dreadlocks, met of zonder lief, met veel of weinig zeilervaring, maar allemaal met hetzelfde doel : de oceaan oversteken.
Deze week zaten we in het havenkantoor en wie zien we daar ? Werkelijk, de enige echte Jimmy Cornell !
Natuurlijk heb je dan net geen fototoestel of gsm bij de hand. Wat een brute pech. Voor de niet-zeilers, Deze man (nu 75j) is al 3 keer rond de wereld gezeild en auteur van een hele reeks interessante boeken. Hij is ook de stichter van de ARC (nu 30 jaar geleden). Wegens onenigheid zou hij uit de organisatie gestapt zijn en heeft hij een nieuwe opgericht de 'Odyssey'. In januari vertrekt die groep met 60 boten van hieruit naar Martinique.
Het wordt nu overdag niet meer zo warm, we houden het op ongeveer 22° en af en toe neerslag.
Op culinair gebied worden we hier echt wel verwent. Bijna alles wat we gewoon zijn is hier te krijgen behalve peperkoek en speculoospasta. We leren andere kazen te appreciëren en zijn vol lof over de harde geitenkaas die men combineert met een plakje 'membrillo de Santa Teresa'; De membrillo is een soort van kweepeer waar deze geleiachtige massa van gemaakt wordt.
de foto's: https://plus.google.com/106250560283598645176/posts/cVU1GGfqdkv 
privé foto's: https://plus.google.com/106250560283598645176/posts/igQpuRQfiko

Geen opmerkingen: