zondag 19 oktober 2014

7 tot 19 oktober.
Na een 10 daags verblijf in ons landje zijn we toch wel blij dat we terug aan boord zijn. We maken ons klaar voor een overtocht naar de Canarische eilanden. In de supermarkt slaan we heel wat voorraad in. Aan boord beveiligen we de zeerailing met een  net.
Aangezien het weer toch niet mee wil om een lange overtocht te maken (het blijft wind op kop), besluiten we op 10/10 (gelukkige verjaardag Stefanie) naar Sines door te varen. We vertrekken in alle vroegte (hoogwater om 05.00u) en genieten een laatste maal van Lissabon "by night" vanop de Taag. Als het licht wordt zijn we op open zee en gaat het richting Sines waar we s'avonds aankomen.
Sines is de geboorteplaats van Vasco Da Gama en bij het invaren van de haven zie je recht op de eenvoudige burcht waar Vasco geboren en getogen is. s'Anderendaags verkennen we de stad en dat wil zeggen: klimmen . Onderweg komen we voorbij een bronnetje van de Heilige Lucia, waarvan het water een geneeskrachtige werking zou hebben op de ogen, dus wrijven we beiden in onze ogen met  het heilige water. Bovengekomen zie je Vasco op zijn sokkel over de baai uitkijken zijn blik op oneindig. We bezoeken het huisje(binnen de burcht) van Vasco, waar een interessante tentoonstelling loopt over verschillende tijdperken , met mooie archeologische vondsten.
De barometer daalt fors, er komen een paar stormdepressies onze kant op. Al wie in de startblokken staat om te vertrekken bedenkt zich. Onze windmeter geeft 42 knopen  en er is geen verbetering in zicht voor de volgende dagen. De havenmeester geeft ons een beter beschutte ligplaats zodat we niet meer zoveel liggen te schommelen.
De zondagsmis trekt hier nog veel volk. Het kerkje zit afgeladen vol en jong en oud zingen mee uit volle borst.
De wind blijft op kop en we willen naar het zuiden. De eerstvolgende 'rustige' nacht beslissen we om door te varen naar Lagos. Het wordt een nachtje motoren en schommelen. Bij het opkomen van de zon varen we de Algarve in.
Lagos is gezellig en hier in de haven worden we omringd door terrasjes, restaurants en ijssalons. We komen heel wat bekenden tegen die net als wij van hieruit naar de Canarische eilanden willen varen.
Het toeristische stadje is blijkbaar geliefd door de Britten, maar kan ook ons charmeren.
Op de hoek van een groot plein met standbeeld van Hendrik de Zeevaarder, bevindt zich de eerste slavenmarkt van Europa.  
Dinsdag is het eindelijk zo ver, dan hebben we een mooi weervenster en hopen we zeilend (na een dag of 5) de Spaanse eilanden te bereiken.
Onze foto's zoals gewoonlijk, klik op de link:    
https://plus.google.com/photos/106250560283598645176/albums/6071907000358613921
Geen opmerkingen: