zondag 3 augustus 2014

De vijfde week van juli.
Onze tocht naar Peniche is werderom in de mist en met wind op kop. Motoren dus. De ochtendmist blijft trouwens erg lang hangen (tot 17u). In Peniche is er 1 lange steiger voor de bezoekers. Rustig liggen doe je er niet want de overzetboten en vissersboten varen af en aan. Vermits niemand zich aan de max. snelheid van 3 knopen houdt, schommelen we zowat de ganse dag én nacht over en weer. Er is geen internet in de haven maar we vinden een wassalon en cafeetjes waar we gratis Wifi hebben.
Dit kleine stadje was tot in de 15de eeuw een eiland met een ommuurde vesting die nog grotendeels behouden werd.
Deze dagen wordt alles in gereedheid gebracht voor het jaarlijks feest ter ere van 'Nossa Senhora da Boa Viagem' de patrones van de vissers. De uitstalramen van de winkels zijn versierd met een Mariabeeld en visnetten, bootjes, schelpen... Feestverlichting in de straten. In een zaaltje worden een hele reeks heiligenbeelden rijkelijk versierd met bloemen, bootjes en boot-attributen, kantwerk enz. Vrijdagavond worden de beelden tentoongesteld in de kerk voordat ze tijdens het weekend in verschillende processie (over zee en over land) worden rondgedragen.
Ondertussen brengen wij (per bus) nog een bezoek aan Obidos. Dit pittoresk (maar nu zeer toeristisch) dorpje heeft een prachtige burcht (is een Pousada) en is één van de best bewaarde ommuurde dorpjes van Portugal. Het is een mooi kader voor de middeleeuwse markt met alles erop en eraan.
Terug in Peniche. Zaterdagavond trekt iedereen massaal naar de haven. Geweerschoten kondigen aan dat de processie in aantocht is. Op het water liggen grote en kleine vissersboten te wachten. De meeste zijn versierd en verlicht. Het is pikdonker (22u45) en muisstil wanneer het eerste Mariabeeld in een visserssloep gehesen wordt terwijl uit de luidsprekers het Ave Maria klinkt, een kippevelmoment. Als alle beelden overgebracht zijn op de grotere vissersboten, vertrekt de hele vloot de zee op. Om middernacht komen ze terug en wordt het vuurwerk afgeschoten.
Zondagmorgend om 11u. Openluchtmis begeleidt door een scoutsgroep en een koor, op het havenhoofd met zegening van de boten. In de namiddag, processie door de straten. '
s Avonds komen er nog optredens om het feestgebeuren af te sluiten.

We zijn dus klaar om verder te trekken, even de weersvoorspellingen controleren en dan zien we het wel.

Geen opmerkingen: