dinsdag 29 juli 2014

Vierde week van juli.
Onderweg naar Nazaré passeren we San Pedro de Muel. Hier brachten we bijna 40 jaar geleden onze vakantie door. Met de verrekijker zoeken we naar herkenbare spots. Het grote hotel, het strand beschut door een hoge rots. Veel mooie herinneringen komen boven.
Nazaré bezochten we voor het laatst 14 jaar geleden. Ondertussen is het een nóg modernere badplaats geworden. Enkel de nauwe straatjes en de oudere dames in fronsrokken, geduffeld in warme sjaals, stralen nog wat nostalgie uit.
De jachthaven is een triestige bedoening. Ze ligt naast de vissershaven en criée zodat daar altijd wel iets te beleven valt. De oude kleurrijke houten vissersbootjes liggen te rotten op een braakliggend terrein.
Met de fietsjes zijn we op 5' in het centrum. Gezelligheid troef ! De kabellift voert ons naar de Sité boven op de rots. De legende wil dat Maria hier heeft voorkomen dat de plaatselijke notabel Don Fuas Roupinho en zijn paard in 1182 in dichte mist van de rotsen sprongen. De man was op jacht en achtervolgde een hert dat in de mist verdween. Als dank aan O.L.Vrouw bouwde hij hier een kapelletje. Het grote plein met kiosk, katedraal en kapelletje wordt omringd door toeristische winkels en kraampjes. Een straat verder lopen we recht op de 'praça de touros'. Een werkman is volop in de weer om hier en daar een laatste likje rode verf te strijken. We mogen rustig alles gaan bekijken. Hij neemt ons mee achter de coulissen, toont ons de ruimtes waar de stieren verblijven en de verdieping erboven waar door grote openingen in de vloer de stieren kunnen geobserveerd worden. De 'Capela' is op slot maar de sleutel is snel gehaald. Hier trekken de stierenvechters zich terug voor een laatste gebed, voor ze de arena betreden. Het is piepklein, ik kan het nog net op de foto krijgen. Wanneer we buiten komen gaat net het loket open voor de ticket-verkoop.
Zaterdagavond, eerst met de fiets en dan met de lift naar boven. We zien hoe de paarden opgewarmd worden door de 3 hoofdrolspelers (in prachtige zwarte kostuums met gouden borduursel). De arena loopt vol en om 22u20 begint het spektakel. Het is vooral een show waarbij paardendressuur een heel belangrijke rol speelt. Nadat de stier is afgemat staat er een rij van 8 mannen klaar om het dier te overmeesteren. Als de voorste in de rij zijn groene muts opzet en de stier tegemoet gaat, staan de zenuwen van alle toeschouwers gespannen. Hij staat oog in oog met de stier en terwijl de stier op hem afstormt, springt hij tussen de horens direct gevolgd door de 6 volgende kerels. De 8ste en laatste man pakt de staart en tracht deze niet meer te lossen. Gelijktijdig springen ze van de stier af, enkel de laatste man houdt nog een aantal tellen de staart vast tot de anderen in veiligheid zijn.
Vooral de eerste in rij, heeft een levensgevaarlijke opdracht. We zagen het 2 keer mislukken en een van deze waaghalzen werd gewond weggevoerd. Om 01,00u is het spektakel afgelopen en snellen we naar de lift (die we net halen) waarna we naar onze Aeolus fietsen en gaan slapen.
Na het opstaan maken we alles klaar en vertrekken we naar Peniche, op naar de volgende avonturen .

Geen opmerkingen: