zaterdag 19 juli 2014

De derde week van juli
Vandaag vertrekken we vanuit Porto naar Aveiro. Na 5 dagen Porto hebben we het gevoel dat we alles wel gezien hebben wat de moeite waard is om te zien. De instrumenten (repeaters in de kuip) zijn nagekeken. Er was een kleine kortsluiting in de bedrading. Alles werkt nu weer zoals het hoort.
We vertrekken 's morgens om 8u met zware mist, waarvan we hopen dat die, zoals gewoonlijk, na een uurtje wel zal verdwijnen. Radar aan en daar gaan we dan. Eerste hindernis is de uitgang van de haven waar het vol vissersbootjes ligt, die we wel zien op radar maar niet in het echt, tenzij we er bijna bovenop zitten. Eens deze hindernis voorbij, wenkt de oceaan. En de mist, die trekt maar niet op. Dus is het de ganse tocht op radar varen.
Bij het aanlopen van de ingang van de Ria de Aveiro trekt de mist dan toch eindelijk op en glippen we nog makkelijk voor een aankomend vrachtschip de ria binnen.
We ankeren voor Sao Jaocinto, een piepklein vissersdorpje in het begin van de ria. We maken schoon schip en laten ons Luske te water. En dan gaan we op ontdekkingstocht. We zijn rap uitgekeken want het is er uitgestorven (siësta). De volgende dag nemen we de overzetboot en bus naar Aveiro. Ze noemen zich 'het Venetië van het zuiden' maar dat is wel wat overdreven. Op de kanaaltjes die de stad doorkruisen varen mooi beschilderde bootjes de toeristen rond.
We zijn blij als we terug in ons vissersdorp aankomen. 's Morgens en 's avonds is er veel beweging. Dan varen de kleine bootjes uit of komen terug met hun vangst. Op laagwater wordt het zand met een speciale kleine rijf omgewoeld, op zoek naar kokkels. We krijgen elk eentje om te proeven. Ook rauw zijn ze erg lekker ! We struinen nog wat door het dorp nadien en ontdekken er kleine pittoreske winkeltjes met erg vriendelijke mensen die, ondanks het feit dat ze alleen Portugees praten,  alle moeite van de wereld doen om ons te helpen met onze inkopen.
We maken ons schip klaar, morgen vertrekken we naar Figuera da Foz.
https://plus.google.com/photos/106250560283598645176/albums/6037860338961186401.

Een hele saai trip onder een bewolkte hemel en op motor wegens wind op kop, brengt ons naar onze bestemming. Het stadje valt ons wat tegen en ook de haven is ongezellig.
We nemen de volgende dag de trein naar Coimbra. Het is een dik uur treinen want de omnibus stopt in elk gehucht. Onderweg zien we langs de oevers van de Mondego grote rijstvelden in een prachtig kader. Het station van Coimbra ligt midden in het centrum. We klimmen helemaal naar boven tot in de beroemde universiteit. Sinds 2013 staat ze op de werelderfgoedlijst. De moeite waard om te bekijken. Verder wandelen we terug naar beneden en bewonderen de pracht en praal van de kathedraal en andere kerken. In de gezellige nauwe straatjes vinden we een 'Aberga' waar we nog net een tafeltje kunnen bemachtigen tussen de Portugezen.  De 'bife de casa' was een echte verrassing. Een stenen ovenschotel met daarin een steak badend in heerlijke saus met daarboven een schel hesp onder een spiegelei. Omringd met schijven gebakken aardappelen. Zelf had ik een brochette met inktvis, gekookte aardappelen en gestoofde groene kool met veel look. Klinkt raar maar het smaakte heerlijk.
Morgen houden we het hier voor bekeken. Hop naar Nazaré !
https://plus.google.com/photos/106250560283598645176/albums/6037870317216617873Geen opmerkingen: