dinsdag 24 juni 2014

Vrijdag 20 juni vertrokken voor een korte zeiltrip naar Viveiro. 's Anderendaags ineens doorgetrokken naar La Coruña. We wilden graag rustig weer, we kregen rustig weer! Er was bijna geen wind, het werd dus motoren. We hebben van gans de dag slechts 1 uurtje kunnen zeilen. De ochtendmist verborg de hele kustlijn onder een dikke nevel. Dus daar hebben we ook niets van gezien. In de late namiddag trok de mist op en zagen we eindelijk de mooie kust van Galicië. Bij het binnenvaren van de haven kregen we een hevige plensbui over ons heen. We waren nat tot op ons vel. Maar in tegenstelling tot bij ons had het regenwater een aangename temperatuur. We hadden onze aankomst in La Coruña toch zonniger voorgesteld.
In de oude binnenstad werd een openluchtmis opgedragen en daarna ging iedereen in processie door de straten.
Een heerlijk fietstochtje naar de 'oudste vuurtoren van de wereld', de Toren van Hercules staat sinds 5 jaar op de werelderfgoedlijst. Mooie vergezichten en een grandioos wandelpark met zicht op zee.
Op verscheidene straathoeken staan bloemenverkopers met hun zelfgeplukte veldbloemen. Ze ruiken heerlijk en een bloemenverkoopster legt me uit dat dit kruiden/bloemenboeket verkocht wordt ter ere van San Juan. Ze vieren hier de langste dag van het jaar en de traditie wil dat men dan een boeket bloemen/kruiden koopt en dat gedurende de kortste nacht van 't jaar in water legt om dan 's anderendaags zich hiermee te 'reinigen'.
Een ander deel van de traditie is aansteken van vuurtjes op het strand. Vanaf 19u trekken massa's jongeren naar het strand beladen met drank, eten, barbeque-roosters, plastiek zeiltjes... maar vooral met hout voor hun vuurtje. Op alle mogelijke manieren wordt het aangesleept, in winkelkarren, in vuilniscontainers maar vooral in de hand. Oude tafels, deuren, kasten, alles wat van hout is moet eraan geloven. En voor wie van thuis geen voorraadje heeft meegebracht, zorgt de stad voor hele hopen houten latten die op verschillende plaatsen langs de dijk gedumpt worden en waar iedereen zich kan bevoorraden. Het is een boeiend schouwspel om te bekijken. De ene groep is al wat inventiever dan de andere. Spijtig genoeg regent het, maar als de zon onder gaat, stopt de regen en ondertussen zijn de eerste vuurtjes al aan het branden. Twee muziekpodiums en kleinere bands zorgen voor de extra sfeer. Het gaat zo door tot diep in de nacht. Het strand ziet zwart van 't volk. Allemaal vriendengroepjes die samen eten, drinken en vuurtje stoken. Op de dijk kan je op de koppen lopen, aan toeschouwers geen gebrek.
En om middernacht, natuurlijk... Vuurwerk !
De vuren hebben de boze geesten verjaagd. Het feest kan beginnen.
De foto's:https://plus.google.com/photos/106250560283598645176/albums/6028587215510785329
Het feestje gaat hier door:http://www.marinetraffic.com/nl/ais/details/ships/205032900

Overdag is er in de stad leuke kinderanimatie, muziekpodia, straattheater, volksspelen en fanfares. Vooral de folkloristische zijn heel mooi.
Morgen gaan we met de trein naar Santiago de Compostela.

Geen opmerkingen: