vrijdag 13 juni 2014

De oversteek van de Golf van Biskaye.
Het is de eerste keer dat we zo'n lange oversteek doen en ja, we zijn toch een beetje zenuwachtig. Volgens de weerberichten draait de wind naar N-NO en blijft de volgende dagen het hogedrukgebied stabiel. We wagen het erop.
Vanuit Camaret zijn we woensdagmorgen 11u vertrokken . Eerst door de Raz Du Seine, een prachtig gebied maar door de vele rotsen en stromingen is het daar goed uitkijken geblazen.
Een paar uur later is er geen land meer te zien en zitten we op een rustige zee, in het zonnetje en met de wind vanachter. Ik kruip om 10u onder de lakens en om 2u wisselen we de rollen om. Er staat een bijna volle maan en onder een heldere sterrenhemel schuiven we langzaam op richting Spanje.
De volgende dag krijgen we bezoek van een bosduif (snap niet waar die vandaan komt), ze lift een halve dag met ons mee. Dan zie ik ineens een 8-tal dolfijnen naast ons opduiken. Ze spelen, dartelen, voeren een hele show op. Ik kan ze bijna aanraken. Wat een schouwspel ! Na 20 minuten zijn ze verdwenen maar 's avonds als ik in bed lig komen ze terug en houden ze Roger nog wat gezelschap en ook de volgende morgen zijn ze er weer.
De wind blijft zwak (10 kn) maar is gedraaid naar halve wind, we halen nog vlot 5,7kn.
Onderweg bekijken we welke haven we zullen aanlopen. Gijon lijkt ons bezeilbaar en ook om op een treffelijk uur aan te komen.
Midden op zee worden we overvallen door een vliegenplaag. Een heel gedoe om al die vervelende beestjes dood te kloppen. Ik heb er een dagtaak aan ! Misschien helpt het als we de kuip eens helemaal schoonmaken met water... nee hoor ze blijven komen. We moeten zelfs binnen eten. Hoe dichter we het land naderen, hoe minder vliegen, oef. De Spaanse kust overweldigd ons. Gijon ligt als een grote stad tussen groene heuvels. Het is hier eindelijk zomers warm.
In het havengebouw worden we ontvangen door een vriendelijke dame die vloeiend Engels spreekt.
Roger spuit de hele boot af, alles plakt van het zout, terwijl ik binnen opruim en voor eten zorg.
Dan klinken we (met een glaasje Franse wijn) op onze succesvolle tocht. Vanaf nu komt de Spaanse wijn op tafel.
Als we terugkomen van de douches, geraken we met ons pasje niet op de steiger. We moeten terug naar de receptie. De dame is al naar huis en de jongen die wacht heeft, spreekt enkel Spaans. Eindelijk kan ik mijn Spaans eens boven halen. Zoals ge ziet heeft hij me begrepen en zijn we met een nieuw pasje toch binnen geraakt, anders zou ik hier nu niet zitten schrijven.
Morgen gaan we nog wat klussen en dan Gijon verkennen.
Yes we can en we did it !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3 opmerkingen:

Wim zei

Proficiat voor die oversteek. Over de baan is dat een trip van meer dan 1200 km. En Asturias is mooi.
Geniet ervan en nog een veilige plezierige reis.

Neef Wim

Francis Jacobs zei

Hoi! Kei goed gedaan van jullie.
Die dolfijnen hebben ongetwijfeld de sea shepherd vlag zien wapperen.
Weer een grote stap vooruit gezet! En een ervaring rijker.
Groetjes,
Een trotste zoon ;)

Scholengemeenschap Sint-Niklaas zei

DOL-fijn hoe jullie die klus geklaard hebben! Hopelijk nemen jullie de tijd om Asturiƫ en straks Cantabriƫ en Galiciƫ te leren kennen om op die manier even verliefd te worden op Spanje zoals wij!